Celer: Borac protiv infekcija, čisti organizam, snižava pritisak

Celer poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju, apetit, uklanja smetnje kod varenja, dok acetileniks, jedan od njegovih sastojaka, zaustavlja umnožavanje ćelija raka.

Ako vam do sada nije bilo jasno zašto je sok od celera, doslovno postao najpopularniji napitak i to preko noći, odgovor se krije u tome što on zaista vaš metabolizam stavlja u pogon.

Celer je veoma zdrav, obiluje vitaminom A, C, B i E, pa predstavlja pravi prirodni čistač organizma i ima neverovatno diuretsko dejstvo.

Uz to, odličan je saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija.

Vlakna i voda, koji su sastavni deo soka od celera, podstiču izbacivanje toksina iz tela izbacivanjem tečnosti, pa se na taj način naš organizam čisti i oslobađa od štetnih materija.

KAKO DA NAPRAVITE SOK?

Odvojite liske celera, a koren isecite na nekoliko komada. Komade celera stavite u blender i dodajte malo vode. Ako ne možete da se naviknete na čist sok od celera, uvek možete dodati malo limuna, đumbira, krastavca, pa čak i kašičicu meda.

Preporučujemo da ovaj sok pijete nekoliko puta u toku dana i da ga obavezno uvrstite u deo svoje jutarnje rutine.

Ovde su neverovatne zdravstvene beneficije celera:

1. Celer snižava krvni pritisak

Visok krvni pritisak može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme, srčani napad je uključen. Da kontrolišete krvni pritisak, potrebno je da se zdravo hranite i šta je zdravije od celera? Celer sadrži ftalid, jedinjenje koje smanjuje proizvodnju hormona stresa, opušta mišiće oko arterija i poboljšava cirkulaciju. Kalijum koji se nalazi u celeru će stabilizovati otkucaje srca i sniziti krvni pritisak.

2. U borbi protiv raka

Jedna velika stvar o celeru je da ima svojstva protiv raka. Jedna studija je pokazala da celer sadrži luteolin, jedinjenje koje smanjuje rast ćelija raka u pankreasu. Druga studija je pokazala da dodavanje celera u svakodnevnoj ishrani može pomoći da se smanji rizik od dobijanja raka dojke.

3. Smanjuje upale

Celer može pomoći da smanjite hronične upale koje su izuzetno opasne i mogu dovesti do dijabetesa i Alchajmerove bolesti. Hipokrat je napisao da celer može da smiri nerve i može osloboditi od astme, bolova u zglobovima, plućnih infekcija i akni.

4. Snižava nivo holesterola

Celer sadrži 3-N-butilftalid, jedinstveno jedinjenje koje može pomoći da se održi normalan nivo holesterola. Celer smanjuje visok nivo holesterola u krvi i pomoći će vam da imate zdravo srce.

5. Povećava plodnost muškaraca

Neka nova istraživanja pokazuju da mladi ljudi danas imaju manju količinu sperme od svojih očeva. Smanjenje proizvodnje utiče na smanjenu plodnost. Dodavanjem celera u vašoj ishrani povećaće se i broj i pokretljivost spermatozoida i može da se poveća nivo uzbuđenja.

6. Poboljšava varenje

Celer sadrži dosta vode i to može pomoći da se olakša varenje i jednostavnost izlučivanja. Celer sadrži jedinjenje pod nazivom NBP koje poboljšava cirkulaciju creva.

7. Celer može pomoći da izgubite težinu

Celer je savršena namirnica koju treba dodati vašoj ishrani ako želite da izgubite na težini. Celer je bogat hranljivim sastojcima i sadrži malo kalorija. Jedna stabljika celera sadrži samo 10 kalorija.

Podelite da i drugi pročitaju:

(Fotografija: Pixabay.com, Izvor: zenskimagazin.rs/Ljepota&Zdravlje)

About Post Author

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.