Kako zaustaviti kašalj?

Tri lovorova lista sitno iseckajte, prelijte sa 2,5 decilitra vode i kuvajte desetak minuta. Skinite sa vatre i držite još desetak minuta poklopljeno, kada ga trebate procediti. U proceđen čaj dodajte supenu kašiku soka od limuna i dve kašike domaćeg meda.

Napitak se pije dva do tri puta dnevno u količini do 3 dl. Ovako pripremljen čaj od lovorovog lista protiv kašlja se preporučuje i za jačanje imuniteta kod gripe, a najdelotvorniji je kod bronhitisa i problema sa disajnim organima.

Jedan stari narodni recept se takođe preporučuje kod ovih tegoba a on glasi ovako:

Staviti u posudu pola litre vode i 150 grama šećera, pustiti da provri i dodati deset listova od lovora i kuvati narednih 30 minuta.

Nakon toga trebate izvaditi iz posude lovorov list, a smesu prespite u odgovarajuću šolju ili teglicu. Koristite je slobodno po potrebi!

Evo ga i još jedan sirup za kašalj od lovora, kod kojeg će vas iznenaditi njegov prijatan i blag ukus, što često nije slučaj sa drugim receptima za ovu namenu.

Može da se popije odjednom i to sa slašću, glavne zasluge ima lovorov list koji je u istom trenutku slatkast i gorak, dok je limun kiselkast…

Evo i sastojaka: 6 listova od lovora; 2,5 decilitra vode; 6 supenih kašika smeđeg šećera; 1 limun srednje veličine.

U odgovarajućoj posudi zakuvajte vodu, pa kad baci ključ ubacite lovorovo lišće i poklopljeno kuvajte od 6 do 10 minuta. Izvadite jedan po jedan lovorov list, a tečnost prespite u drugu posudu. U nju dodajte smeđi šećer i iscedite limun. Sirup od lovora sada izmešajte i sačekajte da se šećer dobro rastopi.

2-3 kašičice dnevno su sasvim odgovarajuća doza, koja će biti sasvim dovoljna da ublažite tegobe.

Lovorov sirup čuvajte u frižideru i takvog ga možete upotrebljavati najduže 3 dana, kada je poželjno da napravite novu turu. U slučaju jake prehlade uzmite dodatno još po koju krišku od limuna i slobodno prožvaćite u ustima. Ova kombinacija će ublažiti i neprijatan suvi kašalj.

(Novi/Stil- Kurir)

About Post Author

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.