Lekovitost borovnice – dobar vid, zdravo srce, niži šećer…

Poznata je izreka da se otrov čuva u malim bočicama, ali u njima se čuva i lek. Ovo je posebno tačno kada se radi o borovnicama, jer ova sićušna voćka pomaže u radu mozga, omekšava suvu kožu, a sprečava čak i razvoj kancerogenih ćelija. Evo još razloga da što češće sebi priuštite uživanje u borovnicama.

ZDRAV IMUNI SISTEM

Istraživanje je pokazalo da borovnice u sebi sadrže najviše antioksidanata od svih svežih vrsta voća i povrća koji su do sada testirani. Antioksidanti pomažu imunom sistemu tako što neutrališu slobodne radikale koji ulaze u telo preko pesticida ili dima.

Većina antioksidantne moći koju borovnice imaju potiče od pigmenta koji im daje tamno plavu boju.

STIMULACIJA MOZGA

Užina od svežih borovnica može vam pomoći da vam mozak radi snažnije i da razmišljate brže i kreativnije. Jedna studija ukazuje i na to da borovnice usporavaju efekte starenja na memoriju.

Pročitajte i: Ojačajte imunitet, snizite holesterol

OŽIVLJAVANJE KOŽE

Ako napravite masku od dve kašičice borovnica, dve šolje braon šećera i tri kašike limunovog soka, vaše lice će živnuti jer će šećer otkloniti osušene delove kože, limun će joj dati sjaj, a antioksidanti iz borovnica pobrinuće se za njenu mekoću.

DOBAR VID

Dve porcije borovnica na dan smanjuju rizik od gubitka vida usled starenja za čak 38 odsto.

ZDRAVO SRCE

Pet ili više porcija borovnica nedeljno smanjuje rizik od srčanog udara, posebno kod žena.

Borovnice sadrže visoku dozu komponenata koje pomažu arterijama u diletaciji.

NIŽI ŠEĆER

Borovnice imaju niske glikemijske indekse, pa tako i pozitivan efekat na regulaciju šećera u krvi, pogotovo kod osoba koje već boluju od dijabetesa. Pet porcija borovnica svakoga dana dovešće do značajnog poboljšanja nakon dva meseca.

PREVENTIVA PROTIV RAKA

Antocijan koji borovnici daje tamnu boju napada ćelije raka, a može uticati i na smanjenje intenziteta rasta već postojećeg tumora. Dovoljno je da svakoga dana pojedete parče pite sa borovnicama ili pola šolje ovog bobičastog voća.

POMOĆ BEŠICI

Borovnice, kao i brusnice sadrže komponentu koja pomaže zidu bešike da se izbori sa bakterijama i infekcijama urinarnog trakta.

UMANJIVANJE SALA NA STOMAKU

Polifenoli koji se nalaze u borovnicama utiču na razbijanje ćelija masti, što se posebno odražava na salo oko stomaka. Ovo voće sadrži i veoma malo kalorija, oko 110 po činiji, pa zato može da bude odlična poslastica ako pokušavate da skinete kilažu.

POMOĆ KOD ZATVORA

Jedna porcija borovnica sadrži oko 4 grama vlakana, što je oko 14 odsto preporučene dnevne doze. Borovnice pomažu hidrataciji crevnog trakta, što je vrlo bitno za njegovo normalno funkcionisanje.

ZDRAVLJE KOSTIJU

Borovnice sadrže veliku dozu mangana, koji igra važnu ulogu u razvoju kostiju. Ukoliko vaše dete voli borovnice, neka ih jede kad god želi jer će tako razviti značajno gušću koštanu masu od svojih vršnjaka.

Podelite da i drugi pročitaju:

(Fotografija: Pixabay.com, Izvor: zena.blic.rs)

About Post Author

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.