Zaboravite hemiju: Prirodna sredstva za čišćenje u kući

Svaka domaćica želi da joj dom blista i da joj svi kuhinjski elemeni budu besprekorni. Međutim, hemijska sredstva sve češće izazivaju alergije kod ukućana, pa je bolje zameniti ih prirodnim sredstvima kad god je to moguće.

Predstavljamo vam male trikova za čišćenje.

Oni će sigurno koristiti svakoj domaćici.

  1. Rerna – Obrišite unutrašnjost pećnice mešavinom sode bikarbone i vode. Izmešajte vodu i sodu tako da se formira pasta, premažite njome unutrašnjost rerne i ostavite da stoji nekoliko sati. Povremeno možete isprskati ovlaš vodom iz flašice sa sprejem da se pojača dejstvo. Na kraju, plastičnim strugačem ili lopaticom uklonite pastu, a zatim skroz isperite.
  2. Sudopera – Očistite sudoperu uz pomoć čarobne sode bukarbone. Sipajte sodu ravnomerno po sudoperi, zatim uzmite sunđer ili staru četkicu za zube, pa ribajte uz malo vode.
  3. Frižider – Uz pomoć sode i tople vode biće čist i dezinfikovan. Nemojte koristiti detrdžent ili sapun jer njihov miris može da se kasnije uvuče i u hranu. Dovoljno će biti čist uz pomoć dva već pomenuta sastojka, a za brzo osveženje, upotrebite mešavinu vode i alkoholnog sirćeta, naprskajte iz flašice sa sprejem i ostavite na kratko pa dobro izbrišite mikro krpom.
  4. Drvene daske – Daske za seckanje povrća, voća, mesa i ostalih namirnica često ostaju uflekane iako ste ih oprali. Imamo rešenje i za ovo. Potreban vam je jedan limun isečen na pola i preko njega sipajte so, pa time izribajte dasku. Biće čiste i osvežene.
  5. Mikrotalasna pećnica – Kao i obična rerna. i mikrotalasna se vrlo često isprlja od hrane ,a neke fleke je zaista teško odstraniti. Rešenje je u dubljoj posudi sa vodom u koju treba staviti kriške limuna i uključiti mikrotalasnu na tri do pet minuta. Para će pomoći da fleke omekšaju, pa izbrišite mokrim sunđerom i alkoholnim sirćetom.
  6. Blender – Ukoliko često koristite blender, vreme je da ga detaljno očistite, a evo i na koji način. Sipajte tečnost za sudove u blender, a zatim vodu, a zatim ga uključite, potom ga isperite i dobili ste čist blender spreman za ponovnu upotrebu. Na kraju, ponovo izmešajte malo sirćeta i vode, uključite na kratko i dobro isperite.
  7. Toster – Barem jednom nedeljno toster očistite od mrvica. Deo njih sigurno možete da istresete, ali znate i sami kakva je muka izvaditi one sitne koje se zalepe. Za to možete da upotrebite usku četkicu za premazivanje peciva – uvucite je u proreze i dobro iščetkajte mrve.
  8. Kalupi za led – Vrlo često se bakterije skupljaju u kalupima za led, a kako bi uvek bili čisti koristite limun i sirće. Kada vam nisu u zamrzivaču, iskoristite priliku da ih očistite tako što ćete staviti kriške limuna i sirće u svaki kalup. Na ovaj način će bakterije će sigurno nestati.

(Izvor: Lepaisrecna.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.