10 razloga da jedete lubenicu: ZDRAVO SRCE, JAKE KOSTI…

Lubenice su savršena hrana za leto! Osim što su ukusne, sadrže vrlo malo kalorija, izvrstan su izvor vitamina C te odlično gase žeđ!

Postane li lubenica deo vaše svakodnevne prehrane, ne samo da ćete imati ukusniji jelovnik, već ćete ostvariti i mnogo dobrobiti za vaše celokupno zdravlje! Svakodnevna konzumacija lubenice direktno utiče na poboljšanje zdravlja vašeg srca i jačanje mozga te revitalizaciju vašeg imunološkog sustava.

U nastavku pročitajte i otkrijte 10 razloga zašto biste lubenicu trebali jesti svakoga dana!

1. ZDRAVO SRCE

Svakodnevna konzumacija lubenice pozitivno utiče na rad vašeg srca. Lubenice sadrže visok nivo lipokena, antioksidansa koji se nalazi u crvenoj boji, a koji održava vaše srce mladim. Sadrže i visok nivo kalija koji smanjuje rizik od srčanog udara, pomaže u smanjenju holesterola, poboljšanju protoka krvi i regulisanju otkucaja srca.

2. JAKE KOSTI

Likopen, kojeg takođe možemo pronaći i u paradajzu, ima važnu ulogu u razvoju i održavanju zdravih kostiju. Ovaj moćan antioksidans smanjuje aktivnost koštanih stanica uključenih u razvoj osteoporoze, a njegov visok nivo kalija pomaže zadržati kalcij, koji čuva vaše kosti, a zglobove čini zdravim i snažnim.

3. JAČANJE IMUNOLOŠKOG SISTEMA

Lubenica sadrži visok nivo vitamina C koji jača vaš imunološki sistem te štiti vaše telo od oksidativnog stresa. Vitamin C takođe igra važnu ulogu u lečenju rana jer enzimi koji su uključeni u proizvodnju kolagena trebaju taj vitamin. Dakle, ukoliko imate rane koje duže vreme nenmogu zacijeliti, povećajte unos hrane bogate vitaminom C kao što su lubenice i agrumi.

4. POMOĆ PRI MRŠAVLJENJU

Lubenica u sebi sadrži oko 90% vode te ima vrlo malo kalorija što je čini idealnom hranom za sve one koji žele izgubiti na težini. U lubenicama se takođe nalazi i citrulin, aminokiselina koja pomaže u sagorevanju masnoća. Sada vam je sigurno još jasnije zašto je dobro jesti lubenice ako želite smršati.

5. PROTUUPALNA SVOJSTVA

Lubenice su bogate flavonoidima, karotenoidima (poput ranije spomenutog likopena) i triterpenoidima. Među njima posebno se ističe upravo likopen koji je pokazao značajne rezultate u smanjenju upala. Važno je da kupujete i konzumirate samo dovoljno zrele lubenice jer one sadrže veće količine protuupalnih spojeva.

6. SPREČAVA NASTAJANJE RAKA

I ovde likopen ima glavnu ulogu. Prema nekim istraživanjima, ovaj moćan karotenoid povezuje se sa smanjenjem rizika od raka prostate, dojki, pluća, maternice i debelog creva.

7. ZDRAVI I OPUŠTENI MIŠIĆI

Već smo ranije spomenuli kako je lubenica dobar izvor kalija i citrulina koji mišićima pomažu da ispravno funkcionišu. Oni kontrolišu kontrakciju mišića te otklanjaju bol u mišićima nakon napornog rada ili treninga. Naše telo citrulin pretvara u arginin, što pomaže u opuštanju krvnih žila i poboljšava cirkulaciju.

8. POBOLJŠAVA VID

Radi visokih nivoa antioksidansa poput beta karotena, vitamina C, luteina i zeaksantina, konzumacija lubenica dobra je i za zdravlje vaših očiju. Spomenuti oksidansi zaštitiće vaše oči od dobnih problema kao što su noćna slepoća, makularna degeneracija i glaukom.

9. ZA LEPŠU KOŽU I KOSU

Lubenica sadrži značajnu količinu beta-karotena koji se u našem telu pretvara u vitamin A. Vitamin A igra važnu ulogu u proizvodnji sebuma i rastu stanica što direktno utiče na zdravlje i hidratizaciju vaše kože.

10. ZA OŠTRIJI MOZAK I BOLJE RASPOLOŽENJE

Uz sve dosad navedeno, lubenice sadrže i veću količinu vitamina B6 koji je potreban za proizvodnju nekoliko hemikalija u našem mozgu koji su odgovorne za naše raspoloženje i ponašanje (serotonin, dopamin, norepinefrin i gamaaminomaslačna kiselina).

Prema istraživanju, niski nivoi vitamina B6 mogu uzrokovati probleme s pamćenjem, što lubenicu čini savršenim zalogajem za učenike i studente!

Podelite da i drugi pročitaju:

(Fotografija: Amanda Lins/unsplash.com, Izvor: slatkisvijet.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.