ALERGIJE: Koju hranu treba jesti, a koju izbegavati

Veliki broj ljudi se u toku života bori sa različitim vrstama alergija koje mogu da se pojavljuju i nestaju tokom života. Ali kad im je sezona – mogu praviti velike probleme.

Postoje namirnice koje još pogoršavaju alergijsko stanje kod nekih ljudi, pogotovo ako je u pitanju alergija na polen. Ali isto tako – postoje i namirnice koje mogu da pomognu u ublažavanju simptoma alergija.

Stručnjaci su pokušali da saznaju koje namirnice i koji njihovi sastojci ublažavaju alergijske reakcije. Nakon istraživanja došlo se do zaključka da je riba jedan od najboljih načina da se smanje alergije.

Deca uzrasta od osam godina koji su jeli ribu najmanje jedanput nedeljno bili su manje podložni alergijama na polen – što je pokazalo čak 80 odsto slučajeva.

Alergije na polen mogu biti kompleksnije nego što se čini, zbog toga što može doći do tzv. unakrsne reakcije, uzrokovane unakrsnim oprašivanjem biljaka.

Polen drveća (breze i leske) mogu da deluju sa povrćem i voćem koje cveta u isto vreme – pa dolazi do unakrsnog oprašivanja, a samim tim i do alergijske reakcije na sve te biljke. Tako se jabuke (a ponekad i višnje i trešnje) mogu povezati sa cvetanjem breze, pa tako alergični na polen breze mogu osećati iste alergijske reakcije i dok jedu svežu jabuku – peckanje i stezanje u grlu. Paradajz se povezuje sa polenom trave, dok se sa korovima povezuje alergija na dinju i lubenicu.

Sezona alergija

S obzirom na to da postoje i sezone alergija, gde je proleće i početak leta jedan od najkritičnijih perioda za one koji su osetljivi na polen, dovoljno je jesti ribu ili luk – i tegobe kao što su kijanje ili kašljanje će se znatno smanjiti.

Za većinu alergijskih simptoma odgovorne su histamine – ćelije imuniteta koje se otpuštaju prilikom kontakta sa alergenima. One podstiču upalu kako bi se sprečio prolaz alergena dalje u telo, zbog čega dolazi do oticanja sinusa i gornjih disajnih puteva, a oči peckaju.

Histamini podstiču i lučenje tečnosti u gornjim disajnim putevima kako bi telo odbranili od alergena, zbog čega dolazi do nadraženog grla, stalnog curenja nosa i kijanja.

Hranom protiv alergije

Riba

Namirnice koje ublažuju alergije pomažu zahvaljujući svojim sposobnostima da ublaže upalne procese ili smire imuni sistem. Upravo omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi pomažu organizmu da se odbrani od alergija.

Potrebna i dovoljna količina ribe koja će vas spasiti od određenih alergijskih reakcija je – nedeljno jedna do dve porcije masne ribe, kao što je losos, tuna i skuša.

Jogurt

U jogurtu se nalaze dobre bakterije (kao i u kefiru i drugim fermentisanim mlečnim proizvodima) zahvaljujući kojim se pomaže očuvanje mikroflore u crevima. Povećanje alergija je posledica premalo fermentisanih namirnica i neravnoteže zdravih bakterija, pa konzumiranjem jogurta dolazi do proizvodnje određenih belih krvnih zrnaca i antitela koji se bore proziv preteranih reakcija tela na alergene.

PREPORUČUJE SE

Luk: Jača imunitet i smanjuje broj slučajeva polenske groznice. Najbolje je jesti svež crni luk u salati.

Zeleno lisnato povrće: Oni koji su jeli namirnice bogate vitaminom E, za 30 odsto su ređe obolevali od alergija.

Začinsko bilje: Matičnjak, ruzmarin, i majoran deluju protivupalno i smanjuju simptome. Sveže začine obilno upotrebljavajte u jelu.

TREBA IZBEGAVATI

Masno crveno meso: Oni koji unose znatne količine arahidonske kiseline, koje ima u masnom crvenom mesu i iznutricama, češće obolevaju od alergija.

Čili papričice: Ljuta hrana može da izazove alergijske reakcije. Simptomi su curenje iz nosa, suzne oči, a često i kijanje. To se dešava zbog kapsaicina, inače vrlo zdrave supstance. Iako zdrava, nažalost kod nekih izaziva alergiju. Jedini lek je izbegavati jako začinjenu hranu.

Izvor: edukacija.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.