Budite zdravi kao dren: Top 5 namirnica za jačanje imuniteta

Osnovna uloga imunog sistema je da štiti ljudski organizam od raznih bolesti i pomogne u formiranju prirodne odbrane od virusa.

Naše telo je najranjivije u vreme prelaznih godišnjih doba, i zato se u tom periodu preporučuje pojačana prevencija. Kontrolisanje stresa, redovan san, izbacivanje štetnih životnih navika (cigarete, alkohol) i fizička aktivnost su nepohodni, kao i pravilna ishrana. Kombinacijom ovih faktora imaćete jak organizam, otporan na mnoge bolesti.

Tradicionalnim prirodnim lekovima uvek se vraćamo kada se osećamo malaksalo i kada predosetimo da ćemo se razboleti, ali ako ih koristimo i pre tih simptoma, naš organizam biće jak i otporan!

MED: Sadrži inhibin, prirodni antibiotik, koji uništava bakterije. Zato dodajte uvek kasičicu meda u čaj. Dobro je piti i mlaku vodu sa medom, limunom i đumbirom. Preporučuje se ujutro, na prazan stomak.

ĐUMBIR: Podiže imunitet, smanjuje stomačne tegobe, dobar je za varenje, popravlja koncentraciju.

BADEMI: Osim što podižu imunitet bademi su i zdrav obrok. Šaka badema sadrži polovinu dnevnih potreba vitamina E. Takođe, uklanjaju iz tela slobodne radikale koji nas čine starijima.

BELI LUK: Sadrži prirodni antibiotik alicin, odličan u borbi protiv prehlade. Ima i antibakterijska svojstva. Takođe, deluje kao antioksidant i može da pomogne u prevenciji tumora.

CITRUSNO VOĆE: Ovde spavaju voćke kao što su limun, narandža, mandarina… Odlično je za podizanje imuniteta, jer je puno vitamina C. Ima pozitivan efekat na krvne sudove – ojačava njihove zidove i sprečava mikrobe da dođu do krvi.

(Foto: Arwin Neil Baichoo/unsplash.com, Izvor teksta: Blic.rs)

About Post Author

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.