Čaj od lipe: Moćan lek za mnoge bolesti

U našim je krajevima vrlo česta, obično samonikla, ali neretko i namerno zasađena lipa. U prirodi se može naći kao pojedinačno stablo, a često se sadi i kao grupa stabala u svrhu ukrašavanja parkova.

Lipa doseže visinu od čak 30 metara te može doživeti starost do nekoliko stotina godina. Najcenjeniji deo lipe su njeni mali, zelenkasto žuti, mirisni cvetovi koji se širom sveta koriste za pripremu ukusnog i zdravog čaja.

Čaj od cvetova lipe već stotinama godina važi za vrlo moćan lek za brojne bolesti. Po svom lekovitom delovanju posebno se izdvaja vrsta lipe latinskog naziva Tilia cordata. Ova vrsta je široko rasprostranjena kod nas, po ostalim zemljama Evrope te na području zapadne Azije.

 Lekoviti cvetovi i listovi

Lipa, odnosno njeni cvetovi i listovi izuzetno su lekoviti zbog visoke koncentracije fitonutrijenata, osobito flavonoida. Cvet lipe sadrži željezo, kalcij, vitamin C, tanin, glikozide, soli mangana i eterična ulja.

Lipa ima zaista široki spektar zdravstvenih vrednosti. Stoga ne čudi činjenica da se već vekovima koristi za prevenciju i lečenje brojnih zdravstvenih tegoba.

1. Štiti od gripe i prehlade

Visok udeo antioksidansa prisutan u ovoj biljci pomaže u održavanju snažnog imunološkog sistema. To je posebno značajno za prevenciju i lečenje gripe i prehlade.

Lipa pospešuje znojenje, suzbija groznicu, snižava povišenu telesnu temperaturu te ublažava grlobolju i kašalj. Takođe smanjuje i druge simptome prehlade i gripe, kao što su upala grla, sinusa, ždrela i disajnih puteva.

 2. Leči upale

Čaj od lipe uspešno ublažava bolne simptome kod raznih upalnih stanja, uključujući artritis, giht te infekcijske upale.

Koristi se i za prevenciju upale pluća, za ublažavanje upale grla kao i za suzbijanje upale krvnih žila.

 3. Pomaže u detoksikaciji organizma

Jedna od vrlo korisnih organskih tvari koja se nalaze u lipi je p-kumarinska kiselina, koja ima snažna diuretska svojstva.

Ovaj spoj pospešuje izlučivanje mokraće i znojenje. Tako pridonosi eliminaciji toksina, viška soli, masti, vode i ostalih nepoželjnih tvari iz organizma.

 4. Reguliše probavu

Mešavina spojeva i hemikalija sadržana u lipi doprinosi smanjenju gastrointestinalnih tegoba poput loše probave, bolova i grčeva u trbuhu, nadutosti creva, proljeva, zatvora, mučnine, povraćanja i slično.

Lagano ispijanje već samo jedne šolje čaja od lipe može smiriti želudac, smanjiti nadutost te ublažiti grčeve i ostale probavne smetnje.

5. Štiti od raka

Zahvaljujući impresivnoj količini antioksidansa, lipa je nesumnjivo odličan saveznik u prevenciji i lečenju različitih oblika raka.

Antioksidativni spojevi, kao što su kvercetin i kumarin, blokiraju slobodne radikale čije negativno delovanje dokazano dovodi do nastanka mnogih oblika raka.

6. Opušta duh i telo

Zbog svog umirujućeg delovanja lipa se u narodnoj medicini već stotinama godina koristi kao prirodan lek za relaksaciju duha i tela. Pomaže u smanjenju teskobe, nervoze, nemira, panike i anksioznosti.

Učinkovita je i kod hroničnog stresa te naglih promena raspoloženja. Zbog blagih sedativnih učinaka čaj od lipe može biti od izuzetne koristi onima koji pate od nesanice.

 7. Ostale dobrobiti lipe:

Snižava krvni pritisak, pomaže kod slabokrvnosti,  čisti krv i bubrege, leči zatvor, čisti i obnavlja jetru, pomaže kod hepatitisa.

Pored toga čaj od lipe treba piti u slučaju migrene i glavobolje, on olakšava menstrualne tegobe, otklanja umor, nervozu i razdražljivost, a sprečava i ispadanje kose.

 Berba lipe

Lipa cvate u junu i julu. Idealno vreme za berbu njenih cvetova je sam početak otvaranja cvetova, odnosno prvi dani cvatnje. Potpuno rascvetani cvetovi gube vrednost, odnosno lekovitost i u tom smislu su beskorisni.

Cvetove je najbolje ubirati između 10 i 12 sati, pre jakog sunca, kako iz njih ne bi isparila eterična ulja, koja imaju veliku zdravstvenu vrednost.

Nakon berbe cvetovi se suše rašireni na suvu površinu u tankom sloju, u hladu, na prozračnom mjestu. Temperatura vazduha kod sušenja ne bi trebala prelaziti 40 °C.

Savršeni su oni cvetovi koji su nakon sušenja zadržali svoju prirodnu zeleno žutu boju i izrazito ugodan miris. Osušeni cvetovi pakuju se u papirne kesice ili kutije te se čuvaju na suvom i tamnom mjestu.

Jeste li znali?

– Staroslavenskim plemenima lipa je bila izuzetno važan simbol, što potvrđuju stari zapisi u kojim se ona naziva sveto slavensko drvo.

– Slaveni su drvo lipe posvetili boginji Vidi, zaštitnici braka i ljubavi, zbog čega je ona poznata i kao drvo ljubavi.

– Lipa je smatrana i stablom sudbine pa je u prošlosti postojao obred sađenja ovog drveta na dan rođenja muškog potomka.

– Vođeni verovanjem da grom nikada ne udara u lipu, stari Slaveni su njene ogranke pričvršćivali na krovove, kako bi sačuvali kuće od udara gromova. Takođe, smatrali su da ovo drvo štiti od zla, zbog čega su gradili kuće upravo u blizini stabala lipe.

– Najduža aleja lipa nalazi se u Berlinu i duga je 2 kilometra. Druga, duga kilometar i po nalazi se u u Blatu na Korčuli.

– Od drveta lipe pravi se medicinski aktivni ugljen koji smiruje probavu, a od unutrašnjeg dela kore pravi se liko ili rafija.

 Recept za čaj

1. Stavite da se kuva 1 litra vode dok ne počne kipiti,

2. stavite 10 – 20 g cveta,

3. poparite cvet kipućom vodom,

4. ostavite 5 – 10 minuta,

5. procedite čaj,

6. nakon toga možete početi sa ispijanjem čaja s tim da se ovaj čaj pije triput dnevno po 1 šalicu, a ostatak tokom dana umesto vode.

Podeli da i drugi pročitaju:

(Fotografija: Megumi Nachev/unsplash.com, Izvor: zdravlje.avaz.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.