IMATE IH U KUHINJI: Prirodni lekovi protiv zubobolje

Zubobolju smo svi iskusili barem jednom u životu. Uporna i dosadna bol stvara vam velike probleme u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Ovakva vrsta bola može da se javi iz brojnih razloga. Da biste znali šta ga izaziva, trebalo bi da posetite svog zubara. Samo stomatolozi mogu da vam postave tačnu dijagnozu.

Ali je dobro znati i neke kućne trikove za ublažavanje bolova. Oni će vam pružiti olakšanje:

  • Jednim od najboljih domaćih lekova protiv zubobolje smatra se beli luk. Čen belog luka, sa malo soli, stavite na oboleli zub. Oslobodiće vas bola a ponekad, čak, i izlečiti. Takođe, treba sažvakati čen belog luka ujutru, što će vam pomoći da lečeni zubi budu zdravi i jaki.
  • Izvrsne efekte trnjenja ima i – led. Držite ga oko bolom zahvaćenog područja i pokušajte da ga pritisnete na to mesto. Najčešće, bol se smanjuje, pošto je led sjajan u suzbijanju bola na nervne završetke.
  • Pomaže i – krastavac. Isecite ga na deblje kolutove. Držite ih na i oko zuba koji vas boli i počeće da deluje – imaće umirujući efekat.
  • Čajna kašika soli otopljena u 2,5 decilitra tople vode može ubiti zubobolju. Ovakva voda čisti područje oko zuba, otklanja ostatke hrane u ustima i pomaže u smanjenju otoka.
  • Mogu vam pomoći i topli čajevi kamilice, nane (mente), kadulje ili koprive. Napravite malo jači čaj od neke od ovih biljaka. Na primer, uzmite dve ili tri vrećice i zalijte ih sa 2,5 decilitra ključale vode. Kada čaj bude spreman, ispirajte njime usnu duplju. Možete i vrećicu, od koje ste prethodno napravili čaj, staviti na zub koji vas boli.
  • Možete sažvakati i klinčić dok ne pusti svoj prirodni sok i zatim taj sok lagano, čistim prstima, razmazati po bolnom zubu. Usta neka vam budu zatvorena idućih pola sata ili dok se bol ne umiri.
  • Svojstvo utrnuća ima – rakija. Takođe, ima svojstvo i dezinfekcije tretiranog mesta, kao i većina alkoholnih pića. Možete staviti malu količinu na vatu i prekriti bolno mesto odnosno zub, a potom držati 60 sekundi.
  • Neki tvrde da pomaže i propolis – uzmite mali komadić propolisa i stavite ga na bolno mesto.
  • Možete i jednu malu kašiku sode bikarbone pomešati s toplom vodom. Kad se soda otopi, tečnost možete koristiti za ispiranje usta. Pomozite i drugima. Podelite tekst:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.