Jagode: Za mršavljenje, zdravije srce, jači imunitet…

Sezona jagoda je počela, a ova namirnica sadrži puno korisnih sastojaka. Osim što su fine i osvežavajuće, jagode su pune vitamina i antioksidansa te sadrže niz supstanci koje štite naše zdravlje.

Donosimo vam glavne prednosti namirnice koja je poznata kao i kraljica voća.

POMAŽU U SAGOREVANJU NAKUPLJENIH MASTI

Crvena boja jagode sadrži antocijanine koji stimulišu topljenje nataložene masti. Organizam ih koristi kao gorivo i pomaže pri skidanju masnih naslaga.

POBOLJŠAVAJU KRATKOROČNO PAMĆENJE

Već spomenuti antocijanin odgovoran je i za poboljšavanje kratkoročnog pamćenja. Istraživanja su pokazala da se kratkoročno pamćenje može poboljšati za čak 100% u 8 sedmica konzumirajući jagode svaki dan.

MALO KALORIJA – PUNO VLAKANA

Da – 100 grama jagoda sadrži samo 33 kalorije i čak 58 mg vitamina C što je 98% dnevnih potreba. Jagode su prepune vlakana, a spoj nitrata u jagodama potiče protok krvi i kiseonika u telu pa će ubrzati metabolizam i pomoći u mršavljenju.

UBLAŽAVAJU UPALE

Inflamacija ili upala uobičajena je reakcija tela na podražaje koji mu ne gode, a jagode snižavaju razine C-reaktivnog proteina u telu koji ukazuje na upalu. Osobe koje pate od hroničnih upala mogle bi ublažiti simptome jedući jagode.

SMANJUJU RIZIK OD KARDIOVASKULARNIH BOLESTI

Konzumacija jagoda snižava loš holesterol u telu što automatski smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Kao što je već spomenuto, ovo voće je prepuno vlakana i kalija koji su dokazano dobri za srce i krvni pritisak.

JAČAJU KOSTI

Jagode sadrže kalij, vitamin K i magnezij koji su bitni za zdravlje kostiju, a biotin kao jedan od sastojaka pomaže u jačanju noktiju i kose.

IMAJU ANTI-AGEING EFEKAT

Vitamin C koji se nalazi u jagodama potreban je za proizvodnju kolagena koji koži daje elastičnost. Sadrže i elagičnu kiselinu koja sprečava uništavanje kolagena i upale u stanicama kože, dva najveća neprijetelja mladog lica koji stvaraju bore.

JAČAJU IMUNITET

Kao odličan izvor vitamina C, jagode spadaju u pet voćki najbogatijih antioksidansima. Sadrže više vitamina od narandži ili limuna.

ODLIČNE ZA ZDRAVLJE OČIJU

Već nekoliko porcija voća poput jagoda može smanjiti rizik od makularne degeneracije, stanja koje rezultira gubitkom vida.

POMAŽU U BORBI PROTIV RAKA

Vitamin C u jagodama jedan je od antioksidansa koji pomaže u prevenciji raka. Ovo voće bogato je flavonoidima koji se bore s kancerogenim stanicama i ujedno sprečavaju njihovu sposobnost da se umnože.

Podeli, da i drugi pročitaju:

(Fotografija: Croisy/Pixabay.com, Izvor: farmer.ba/magme.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.