Kako da se iščupate iz finansijskih problema

Jedna od najvećih razlika između bogatih i manje bogatih je ta što bogati ljudi zarađuju na kamatama, a svi ostali plaćaju kamate. Ovde je važno shvatiti da je novac alat koji vam može pomoći u postizanju ciljeva.

Da biste dostigli pravu finansijsku nezavisnost, vaš novac mora raditi za vas, a ne vi za njega.

Tri su najbitnije stvari koje možete učiniti da se to i desi. Ova tri koraka mogu vam pomoći i da se oslobodite loših finansijskih navika.

1) Budžetiranje

Najvažnija stvar u cilju upravljanja svojim novcem je – budžetiranje. Kada budžetirate, planirate novac, onda ste vi gazda nad novcem, a ne obrnuto, i on će raditi ono što vi želite. Raspoređujući svaku novčanicu ili kovanicu u određene kategorije, vi imate kontrolu nad time gde novac ide. Ovo će ujedno pomoći da dostignete svoje finansijske ciljeve.

Budžetiranje je najbolja alatka koji imate da od prihoda napravite bogatstvo. Kontrola potrošnje će vam pomoći da definišete finansijske odluke na početku i na kraju svakog meseca. Ako se usavršite u budžetiranju, bićete u prilici da ispunite svoje finansijske ciljeve brže i, još važnije, da izbegnete zaduživanje.

2) Izmirite dugovanja

Da li znate koliko novca dajete za razne kamate svakog meseca? Krediti, kreditne i debitne kartice, kupovanje na rate i slično? Koliki deo vašeg mesečnog budžeta pojedu krediti, razna plaćanja za automobil? Ako biste mogli uzeti sav taj novac i stavili ga na poseban račun, neverovatno je koliko brzo biste mogli uštedeti za stvari koje želite.

Dug često postaje teret i ograničava izbor koji biste doneli. Jedna od najboljih stvari koju možete učiniti sa svojim novcem je da se izvučete iz dugova i potpuno ostanete bez njih.

3) Štedite i investirajte

Nakon što ste se izvukli iz dugova i stvorili dodatni novac, morate početi da agresivno štedite. Šta to znači u praksi? Nikakvo posebno odricanje – samo ćete novac koji ste oslobodili pretvoriti u kapital koji će raditi za vas. Brzo će doći trenutak kada će vam novac koji zarađujete zaraditi više nego što ćete sami za mesec dana.

Za to je potrebno malo novca, a da bi se ovo dogodilo svakog meseca morate odlagati veću količinu. Nakon što sačuvate šestomesečni fond za hitne slučajeve, moraćete početi da ulažete svoj novac. Na ovaj način možete najefikasnije stvoriti pretpostavke za gradnju ličnog bogatstva. Osim toga, ušteda novca može vam pomoći da budete spremni nositi se sa usponima i padovima, nepredviđenim okolnostima koji će se svakako dešavati tokom vašeg života.

Ušteda za hitni fond možda je prvi korak, ali gradnja bogatstva počinje kada odlučite da ulažete.

(Izvor: Blic.rs/ Investitor.me/TheBalance.com)

About Post Author

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.