Kako da UŠTEDITE novac: 10 jednostavnih načina

Ako ste sigurni da ne postoji način na koji možete da uštedite novac od plate, upoznajte se sa 10 načina koji će vas razuveriti.

Iako se čini da nemate dovoljno novca za štednju ili da zarađujete više da biste lakše štedeli, navodimo nekoliko načina na koje to možete početi već danas.

1 – kreditne kartice

Smanjite minus po kreditnim karticama. Možda niste ni svesni koliko plaćate godišnje članarine i kamate po minusima na kreditnim karticama. Posebno ako ih imate nekoliko. Ukoliko se ne možete odreći kreditnih kartica, pokušajte smanjiti njihov broj. Najbolje bi bilo da koristite samo jednu i to onu koja ima najniže troškove. Takođe, ako možete zatvorite sve kartice i otvorite jednu novu, kartične kuće često daju popuste za prvu godinu korištenja pa to iskoristite.

2 – osiguranje

Ako imate auto osiguranje, kasko, životno ili osiguranje stana/kuće, sve osigurajte kod jedne osiguravajuće kuće, te ćete na taj načini dobiti popust na paket.

3 – koristite akcije

Nemojte kupovati ono što vam ne treba, ali kupite na sniženju ono što vam treba. Čak i u supermarketima danas su neprestano neke akcije. Nemojte plaćati punu cenu kada ne morate.

4 – godišnji odmor

Bez obzira da li se radilo o letovanju ili zimovanju, pogledajte da li se tu može nešto uštedeti. Možda rezervisati ranije, uzeti polupansion, apartman, možda ići u vreme kada su ponude niže. To jeste vreme za odmor, ali i na njemu možete proći jeftinije.

5 – gorivo

Sa sve većim gužvama na putevima, gorivo je postalo mnogima velika mesečna stavka u budžetu. Lepo vreme iskoristite za šetnju, rolanje ili vožnju biciklom, ali ne samo u rekreativne svrhe, nego umesto vožnje autom i kao način štednje goriva. Ako ne morate paliti auto, nemojte.

6 – kvalitet

Ponekad ne treba štedeti na kvalitetu, ali, da li vam zaista treba mobitel sa svim dodacima? Da li posuđe mora biti od poznate marke ili može poslužiti i obično?!

7 – otvorite kasicu

Iako vam se čini da na taj način ne možete uštedeti puno, iznenadićete se koliko možete. Svako malo ispraznite sitniš iz novčanika i prebacite u kasicu. Isto tako, kada nešto ne kupite ili kupite jeftinije od predviđenog, razliku ubacite u kasicu.

8 – režije

Možda se ne čini puno, ali s malo više pažnje možete smanjiti režije. Gasite svetla, isključite preko noći nepotrebne aparate, zatvarajte vodu ranije…

9 – napravite plan

Napravite mesečni/godišnji plan i pridržavajte ga se. Nemojte ga prekoračiti. Ako ste na nešto potrošili više, na nečemu morate uštedeti.

10 – pravite beleške

Mnogi ljudi ne znaju na što koliko troše, te se iznenade koliko malo ili puno potroše za određene mesečne potrebe. Vodite beleške jedan mesec, a potom vidite da li se može nešto promeniti i napravite plan za sledeći mesec.

(Izvor: plata.ba/covermagazin.com)

About Post Author

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.