Kako namestiti mali stan

Da li živite u malom stanu? Mnogi od nas, bez obzira da li se radi o izboru ili prekoj potrebi, žive u malim stanovima. Kada je u pitanju život u malom stanu, potrebno je mudro razmisliti i dizajnirati prostor kako bi ga učinili većim i kako bi ga do maksimuma iskoristili.

Ne postoji univerzalna formula za sređivanje malih stanova jer je svaki stan priča za sebe i svaki korisnik ima određeni ritam života kojem je potrebno prilagoditi prostor. Ipak, iako utvrđeni obrazac ne postoji, postoje ključne smernice za dobijanje više prostora u malim stanovima.

Svetli zidovi

Svetli zidovi će vizuelno povećati prostor a dodatno će i pozitivni uticati na raspoloženje ljudi u prostoru. Kada se radi o boji, ne mora u pitanju biti bela boja, bitno je da ona otvara prostor i daje mu notu prozračnosti, Ukoliko se ipak odlučite za tamne boje ili elemente na zidovima, mudro ih ukombinujte sa svetlim bojama kako tama ne bi ugušila prostor.

Multifunkcionalni elementi

Svaki komad nameštaja može imati nekoliko uloga. Krevet može sadržati prostor za odlaganje, sto se može izvlačiti, mogu postojati i posebni odeljci za stolice. Od vaše mašte i majstorstva stolara najviše zavisi kako će ovaj višenamenski nameštaj fukcionisati u prostoru.

Osim nameštaja, i prostor u malom stanu će imati više namena. Deo za dnevni boravak će biti i spavaća soba, kuhinja i trpezarija ići će zajedno, često će se preklapati prostor trpezarije, radni prostor i kuhinja…

Ovo treba imati na umu i prilikom osmišljavanja položaja i namene nameštaja.

Detalji

Iako se radi o malom prostoru, ne treba izbegavati detalje. Trik je u tome da se sa detaljima ne pretera, dakle treba ih koristiti umereno. Dodajte malo boje na vazi, suptilnu sliku na zid ili u ram na nekom od elemenata, grafičko delo ili cvetne aranžmane. Naravno, vodite računa da pametno i umereno dozirate sve ove elemente kako bi prostor ostao prozračan i kako ne bi bio prenatrpan.

(Izvor: Bravacasa.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.