Na šta obratiti pažnju pri kupovini automobila

Većina ljudi nema novca da kupi novi automobil, pa se zato mnogi odlučuju za kupovinu polovnog. To i nije tako loša opcija, jer se danas mogu naći zaista odlični polovnjaci.

Međutim, mogu se naći i oni koji su u lošem stanju, a koji su predstavljeni da izgledaju dobro. To su prevare koje ćete u velikom broju slučajeva zateći. Zbog toga se morate potruditi da ispitate polovni automobil pre kupovine.

Mi vam dajemo par saveta na koje biste trebali da obratite pažnju:

1. Gde i od koga kupujete

Pre svega morate obratiti pažnju gde i od koga kupujete auotmobil. Vlasnici autoplaceva često drže kola o kojima ne znaju mnogo, što može napraviti problem. Mnogo bolja opcija je ako kupite automobil od prvog vlasnika. On će vam reći kompletnu istoriju o automobilu, kao i o prednostima i manama.

2. Prvi utisak

Svi se trude da njihov automobil ostavi dobar prvi utisak, pogotovo oni automobili koji su na autoplacevima.  Zbog toga je vrlo teško na prvi pogled odrediti šta nije dobro na automobilu. Međutim, ako primetite neku nepravilnost na prvi pogled, velika je verovatnoća da ćete naći još više mana u kasnijem pregledu.

3. Spoljašnji izgled

Postoji nekoliko fora koje vam mogu pokazati da li je vaš automobil udaran ili ne. Prva stvar na koju morate obratii pažnju je boja. Dobro gledajte boju svakog dela auotmobila. Ako primetite deo gde je granulacija drugačija ili je nijansa druga, to znači da je automobil verovatno farban na tom mestu, što dalje ukazuje da je imao oštećenje.

Razmak između branika, haube, vrata i drugih spojeva su druga stvar na koju morate obratiti pažnju. AKo primetite da je hauba previše podignuta od branika ili su vrata na nekim mestima bliža, a na drugim udaljenija to znači da je takođe bilo do udaranja i ispravljanja.

Gumeni kederi su takođe nešto što se treba ispitati. Ako su kederi izdeformisani, to znači da su skidani, što ukazuje na to da su bila oštećenja na auotmobilu (slomljeno staklo, udarena vrata i slično).

4. Unutrašni izgled

Unutrašnjost je takođe vrlo važna i ako je unutrašnjost u dobrom stanju, to znači da je vlasnik vodio računa o svom automobilu i da je verovanto i ostatak automobila u redu. Ipak, na prvi pogled može sve izgledati dobro, ali detaljnijim pregledom možete naići na probleme.

Sedita moraju da budu čista i bez fleka, ako primetite fleke, odmah pokažite problem onom ko vam prodaje kola. Testiratje sve elektronske uređaje (radio/CD, svetla, migavci, brisači, prskaljke, klima i slično). Ako je sve ispravno možete proveriti ostatak automobila.

Obratite pažnju na pojaseve i držače. Postoje “Storia” verzije automobila koje se prodaju bez zadnje klupe i koje služe za transport. Prodavci često kupuju ovakva kola po niskoj ceni, ubacuju im sedišta i tako ih prodaju po skupljoj ceni. Ako u vašem automobilu nema pojasa ili mu fale ručke za držanje, verovatno je u pitanju takav model.

5. Ispod haube

Sada dolazimo do najtežeg dela. Vrlo je teško primetiti da li je na automobilu sve mehanički ispravno. Zbog toga se skoncentripite na sitne stvari koje mogu da budu dobri pokazatelji. Proverite da li u atuomobilu ima vode i ulja. Pogledajte da li je sve suvo i da li motor “bari” tj. da li pušta ulje. Ako je sve čisto i deluje u redu, možete preći na sledeća testiranja.

6. Test vožnja

Zahtevajte test vožnju. Ovde ćete videti kako se automobil ponaša na putu i da li ima nekih skrivenih problema. Obratite pažnju na paljenje i slušajte da li će doći do čudnih zvukova. Ako primetite da automobil ne vuče dobro ili da štuca, to znači da verovanto ima nekih problema.

7. Servisna knjižica

Obavezno vidite da li automobil ima servisnu knjižicu ili neke podatke o servisima. To će vam pokazati kada su menjane osnovne stvari kao što su ulje, filter za ulje, filter za vazuh i klimu, antrifriz, kaiševi, svećice i slično. Na ovaj način možete videti koliko je vlasnik pažljivo oržavao ovaj automobil.

8. Savet majstora

Na kraju, uvek je najbolje da potražite savet majstora ili da automobil odvezete na pregled. Majstor će vam u roku od nekoliko minuta reći da li postoje neki veći problemi sa polovnim automobilom koji želite da kupite.

(Izvor: muskimagazin.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.