Najbolji prirodni ANTIBIOTICI i PROBIOTICI – Imate ih u kući

Zaduženi su za preradu hrane u crevima, suzbijanje štetnih bakterija i virusa, i razgradnju otrovnih materija. Uravnotežena crevna mikroflora nužna je za zdravlje i vitalnost. Reč je o probioticima.

Zbog nepravilne ishrane, stresa, uzimanja lekova (posebno antibiotika) i nezdravih navika, poput pušenja i konzumiranja alkohola, ravnoteža crevne mikroflore često je narušena. Ali, nutricionisti ističu da ju je ciljanom ishranom moguće dovesti u ravnotežu. Ove namirnice su prirodni izvori probiotika, dobrih bakterija važnih za crevnu mikrofloru.

JOGURT

Široj javnosti ovo je najpoznatiji izvor probiotika. Istraživanja su pokazala da probiotici pomažu čak i kod ublažavanja preosetljivosti na laktozu. Takođe, pomaže kod problema sa gasovima, dijarejom i drugim problemima probavnog sistema. Postoje jogurti koji su malo skuplji i koji sadrže tačno određene probiotike, ali dovoljno je konzumirati proizvod na kojem piše da sadrži “aktivne bakterijske kulture”.

KISELI KUPUS

Kiseli ili sirovi kupus bogat je vitaminom C, ali i probioticima bez kojih bi naša probava prestala da funkcioniše. Ishrana bogata kiselim kupusom preporučuje se osobama koje muče gastrointestinalni problemi, a koji ne mogu da konzumiraju mlečne proizvode, poput jogurta.

KEFIR

Prema legendi, pastiri na planinama Kavkaza, koji dele jugoistočnu Evropu od Azije, otkrili su da se mleko koje su nosili sa sobom fermentacijom pretvorilo u penušavi napitak. Gust, kremast i pikantan poput jogurta, kefir sadrži jedinstvene sojeve probiotičkih bakterija i nekoliko korisnih sorti kvasca.

ANTIBIOTICI

Beli luk

Dokazano je da hemijska jedinjenja u belom luku, uključujući alicin, pokazuju antibakterijsko delovanje. Beli luk se vekovima koristi za borbu protiv zaraznih bolesti, a njegovo antibakterijsko delovanje prvi put opisano je sredinom 1800-ih. Ona su najefikasnija kada se beli luk konzumira sirov i to lagano usitnjen. Naime, kada ga lagano usitnimo iz njega se oslobađaju enzimi koji se pretvaraju u spomenuti alicin i takvog ga možemo dodati u sir, umake i slično.

Ipak, ako ne podnosite miris i ukus belog luka, na tržištu se može naći i u obliku praha, ulja, ekstrakta i tableta.

Luk

Luk je na našim prostorima najčešći dodatak jelima, a sadrži snažne flavonoide koji deluju poput antibiotika.

Da bi se povećala njegova efikasnost, dobro je iseći ga i pustiti da odstoji nekoliko minuta, baš poput belog luka. Taj postupak će povećati izlučivanje fitonutrijenata zbog kojih se luk i ubraja među namirnice prirodne antibiotike.

Med

Med je obično prva namirnica za kojom posežemo kada smo bolesni. Da bi se proizvelo oko 1 kg meda, pčele moraju da slete na cvet oko 100.000 puta. Pritom treba razlikovati cvetni i šumski med. Cvetni med podstiče od cvetnog nektara, dok šumski med nastaje od slatkih stvari koje pčele zajedno s nektarom pokupe na drveću. Šumski med uglavnom je lošijeg kvaliteta, tamniji i ima više minerala nego cvetna varijanta.

Dokazano je da med, pre svega cvetni, jača imunitet, poboljšava probavu, poboljšava obnavljanje tkiva, ima antibakterijska svojstva i ubrzava otklanjanje toksina iz organizma.

Jabukovo sirće

Jeftina namirnica koja se često koristi i u svrhe mršavljenja odnosno podsticanja brzine metabolizma, takođe ima antibiotska svojstva. Jabukovo sirće, dobijeno fermentacijom svežih jabuka, sadrži visok udeo sirćetne i jabučne kiseline, vitamina, minerala i aminokiselina.Takođe je dobar izvor pektina, vitamina A, B6, C, E, tiamina, likopena, niacina, pantotenske kiseline, riboflavina i beta karotena.

Često se preporučuje da se pije u čaši vode s dodatkom meda, no ako vam ne prija ukus jabukovog sirćeta rastopljenog u čaši vode, jednostavan način na koji možete da ga unesete jeste dodavanjem u salate.

Podeli da i drugi pročitaju:

About Post Author

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.