Orahov list za reumu, bolove u želucu, probleme sa stomakom…

Na njega obično ne obraćamo pažnju, a izuzetno je zdrav i možemo da ga koristimo u zdravstvene svrhe.

Orahov list sadrži etarsko ulje, tanin, galne i elagne kiseline, vitamin C, bogat je materijama ljutog i gorkog ukusa.

Može da se upotrebi kao oblog, čaj ili sredstvo za lekovitu kupku, u svežem obliku ili tako što se prethodno osuši. Najbolje je da se bere baš u ovom periodu – tokom juna i jula.

Naše bake su čaj od lista zelenog oraha koristile kako bi očistile krv, podstakle metabolizam, dobile energiju, ali su ga upotrebljavale i kao tonik za kožu, te za čišćenje rana i ranica. I to nije sve…

Stomak, želudac…

Svež list oraha ima veću vrednost i odličan je kao čaj za probleme sa stomakom, bolove u želucu i čišćenje tela od crevnih parazita.

Priprema se tako što se nabere 20 grama mladog lišća, a zatim se prelije litrom proključale vode. Dodaju se četiri kašike meda, poklopi se i posle deset minuta procedi. Čaj se pije tri puta dnevno, i to po šoljica posle jela.

Problemi sa kožom

Ukoliko imate osip na koži, napunite kadu veoma toplom vodom i u nju umočite orahovo lišće, pa lezite u toj kupki oko pola sata.

A ako imate problem sa ranama ili čirevima na telu, pomešajte deset grama sušenog orahovog lista sa kašikom meda, prelijte ga sa 2,5 dl ključale vode, kuvajte deset minuta i procedite. Pijte dve šolje dnevno.

Reuma

Ono pomaže i kod reume, pa u tom slučaju deset kašika usitnjenog orahovog lista potopite u litar maslinovog ulja, ostavite da stoji 30 dana na toplom mestu, uz mućkanje. Posle toga možete da koristite smesu kao masu za masiranje bolnih reumatičnih mesta.

Podeli da i drugi pročitaju:

           

Fotografija: Pixabay.com, Izvor: Savetnik.net/Novosti.rs/Blic.rs 

About Post Author

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.