Rešite se vlage i buđi: 5 potpuno prirodnih sredstava

Ako jednom očistite buđ sa zidova kako treba, ona se više neće vraćati. Vlaga i plesan u vašem domu ne samo da izgledaju ružno, nego što je još gore – mogu biti uzrok mnogih obolenja, od kojih su najčešća respiratorna obolenja i razne vrste infekcija.

Osim toga, mogu uticati i na razvoj alergija. Ako imate vlagu ili plesan u svojem domu, rešite ih se prirodnim putem:

1. Ulje čajevog drveta

U boci s raspršivačem pomešajte 450 mililitara vode i dve kašičice ulja čajevog drveta. Dobro protresite i poprskajte po površinama. Ostavite da tako odstoji i nemojte to mesto naknadno prebrisati krpom. Treba naglasiti kako je miris prilično intenzivan i da će se zadržati u vašem domu nekoliko dana.

2. Alkoholno sirće

Ono eliminiše oko 90 posto plesni i vlage. Sirće sipajte u bocu s raspršivačem i poprskajte na ugrožena mesta. Ostavite neko vreme da “odradi” posao. S obzirom na to da sirće ima prilično jak miris, možete mu dodati nekoliko kapi eteričnog ulja, najbolje limuna, jer je ono dovoljno snažno da zamaskira neugodan miris sirćeta. S druge strane, nije toliko jako da ima nepovoljan uticaj na osobe osetljive na mirise.

3. Hidrogen peroksid

Pomoći će vam protiv vlage i plesni. Potreban vam je 3-postotni hidrogen peroksid i plastična boca s raspršivačem. Hidrogen peroksid sipajte u bocu, poprskajte na vlažna i plesniva mesta, ostavite da deluje 10 minuta, a potom prebrišite.

4. Soda bikarbona

Ona je sama po sebi odlično sredstvo za čišćenje, a u ovom konkretnom slučaju možete je pomešati sa sirćetom ili vodom.

5. Semenke grejpfruta

U bocu s raspršivačem sipajte 450 mililitara vode i 20 kapi ekstrakta semenki grejpa. Potom bocu dobro protresite kako bi se sastojci sjedinili. Tečnost poprskajte po problematičnim područjima i ostavite da odstoji. Nema potrebe da kasnije brišete sredstvo.

Podelite, neka i drugi vide:

(Foto: pixabay.com , Izvor: Stil.kurir.rs/web-tribune.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.