Sok od paradajza: 9 razloga da ga pijemo

Paradajz najčešće koristimo za salate, a ređe ga pijemo kao sok. To je velika greška. Ovaj sok je ima jako blagotvorno dejstvo na ceo organizam i prava je riznica zdravlja.

1) SADRŽI OBILJE VITAMINA

Sveži sok od paradajza je odličan izvor vitamina A i C. Redovnim ispijanjem ovog soka sprećićete eventualne probelme sa vidom, poboljšaćete imunitet, a pomoćiće i zdravlju zuba i kostiju.

2) SPREČAVA RAK

Paradajz je odličan izvor likopena koji sprečavaju pojavu nekoliko različitih vrsta raka, između ostalog rak pluća, dojke, prostate i pankreasa.

3) ŠTITI OD SRČANIH BOLESTI

Paradajz je bogat vitaminom B6. Veruje se da vitamin razbija homocistein, amino kiselinu koja oštećuje krvne sudove i time vodi do bolesti srca.

4) SMANJUJE NIVO HOLESTEROLA

Zahvaljujući niacinu, sok od šparadajza smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, a podiže nivo dobrog.

5) POMAŽE U MRŠAVLJENJU

Vlakana u paradajzu daju osećaj sitosti, pa će vam biti od velike pomoći ako ste na dijeti.

6) ČISTI TELO OD TOKSINA

U našem telu nalaze se mnogobrojni toksini i aditivi koje unosimo hranom. Paradajz pomaže rad bubrega i jetre, a time i čišćenje organizma.

7) UNIŠTAVA SLOBODNE RADIKALE

Samo jedna čaša soka od paradajza dnevno sprečiće nastanak slobodnih radikala u organizmu koji su odgovorni za nastanak mnogih bolesti pa čak i raka. Paradajz je i odličan izvor antioksidanata koji mogu da spreče delovanje i nastanak slobodnih radikala.

8) POBOLJŠAVA TEN

Možete piti sok, a možete i da ga nanesete na kožu. Pomoćiće vam ako imate problem sa aknama i proširenim porama.

9) STIMULIŠE PROBAVU

Ako imate problem sa varenjem, ovaj sok će vam sigurno pomoći. Ovaj sok će vam olakšati varenje i više nećete patiti od zatvora.

Fotografija: pixabay.com, Izvor: healthyfoodstar.com/zena.blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.