Šta učiniti nakon uboda pčele, ose ili stršljena?

Ubode li vas pčela, osa ili stršljen, žaoku pokušajte sljuštiti s kože tupom stranom noža ili starom karticom. Dokle god je žaoka u koži, ona otpušta otrov u vaš organizam.

Ne pokušavajte uhvatiti žaoku pincetom ili između noktiju jer ćete tako istisnuti ostatak otrova u kožu. Nakon toga nemojte dirati ranu.

Bol i otok od uboda smanjiće obloga od jabukovog sirćeta, ali i pasta za zube. Kada ste odstranili žaoku, pomoći vam mogu sledeći sastojci:

Jabukovo sirće

Namočite malo vate u jabukovo sirće, pa stavite na mesto uboda. Ostavite da deluje nekoliko minuta i ublažićete crvenilo i otok. 

Luk 

Luk sadrži enzime koji “razbijaju” upalne supstance. Prerežite ga po sredini pa njime istrljajte mesto uboda. 

Soda bikarbona

Pomešajte malo sode bikarbone s nekim prirodnim losionom za telo pa nanesite na ubodeno mesto. Takođe, u čaši vode možete otopiti čajnu kašiku sode bikarbone. Otopinu nanesite na pamučnu tkaninu i držite na mestu uboda 20 minuta.

Led

Ne treba dirati i češati obolelo mesto. Možete ga hladiti ispod mlaza hladne vode i staviti na njega komadić leda iz frižidera. Stavite oblogu sa ledom, kortikosteroidnu mast ili kremu.

Važna napomena:

Ako se radi o ubodu insekta u grlo iz hrane, odmah treba krenuti lekaru jer nekada može doći i do gušenja zbog toga. Za prvu pomoć, dok ne stignete, sisajte kockice leda.

Ako se posle ujeda javi koprivnjača po celom telu, otežano disanje, promuklost, šištanje, jaka glavobolja, mučnina, povraćanje, zadebljan jezik, naduvenost lica, vrtoglavica ili nesvestica, tražite hitnu medicinsku pomoć.

(Foto: Jason Charles Hill/unsplash.com, Izvor: miss7zdrava.24sata.hr, blic.rs)

About Post Author

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.