SURUTKA – IZVOR ZDRAVLJA: Sve što morate znati o ovom moćnom napitku

Surutka spada u jedno od najmoćnijih prirodnih lekovitih preparata. Najbolje ju je piti ujutro na tašte te uz doručak. Ali, učinak ćete osetiti i konzumirajući surutku u prahu.

Proteini iz surutke su poznati kao brzi proteini jer se brzo apsorbuju i direktno “pune” mišićne ćelije energijom i neophodnim aminokiselinama.

Zbog efekta koji postiže, surutka se preporučuje atletičarima i rekreativcima jer osigurava brz oporavak mišića posle treninga.

Ona je izvanredan izvor proteina i za trudnice – kod njih je za trećinu povećana potreba za belančevinama. Sadrži kompletne proteine i osigurava sve aminokiseline neophodne za dobro zdravlje.

Surutku je preporučivao još čuveni Hipokrat, otac medicine, jer pojačava odbrambeni mehanizam organizma.

U narodnoj medicini poznata je od davnina. Koristi se za jačanje imuniteta, za umor i iscrpljenost, povoljna je za sportiste, za obolele od osteoporoze, i tako dalje. Najčešće se preporučuje osobama koje imaju neko oboljenje jetre.

Ali, preporučuje se i za potpuno zdrave osobe.  Iako se surutka vekovima koristila kao lek za brojne bolesti, tek četrdesetih godina prošlog veka počela je industrijska proizvodnja ovog magičnog napitka koji je sve cenjeniji u svetu.

Zbog svih blagodati koje ima po ljudsko zdravlje, stručnjaci preporučuju konzumiranje surutke, čije su prednosti:

  • LEK ZA JETRU

Surutka može otkloniti mnoge bolesti jetre kada se redovno konzumira. Ovaj napitak sadrži beta-laktoglobulin koji organizam snabdeva aminokiselinama – BCAA, koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre, pa obolelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije. Takođe se smatra najboljim “čistačem” jetre.

  • ČISTI STOMAK

Imate problem sa konstipacijom? Surutka vam može pomoći jer olakšava probavu i ubrzava metabolizam. Naravno, ne treba je previše koristiti jer može izazvati dijareju. Litar surutke dnevno je idealna mera za zdravlje i sprečavanje stomačnih problema.

  • REGULIŠE POVIŠENE MASNOĆE U KRVI

Surutka se preporučuje ljudima koji imaju problema sa povišenim masnoćama u krvi. Nakon nekoliko nedelja redovne konzumacije, to ćete moći da dokažete sopstvenim primerom.

  • SMANJUJE KRVNI PRITISAK

Surutka je odličan lek i za smanjivanje krvnog pritiska i generalno održavanje krvnih sudova.

  • POMAŽE KOD MRŠAVLJENJA

Naime, 100 grama surutke ima svega 26 kalorija. Ona sadrži niz belančevina i stvara osećaj sitosti. Surutka je, dakle, siromašna mastima i kalorijama.

  • IZGRAĐUJE MIŠIĆE

Surutka, posebno ona u prahu, ne samo da će pomoći pri izgradnje mišićne mase, već i kod oporavka mišića nakon fizičkog napora. Umesto različitih proteinskih napitaka možete spremati surutku u prahu ili je dodavati smutijima i šejkovima. Dakle, kao što je navedeno, ona hrani mišiće i izgrađuje ih, a odlična je i za njihov oporavak nakon treninga.

  • SMANJUJE OSEĆAJ UMORA I STRESA

Surutka postiče lučenje serotonina, hormona sreće, i tako smanjuje osećaj stresa i hroničnog umora. Osim toga je bogata i aminokiselinom triptofanom koja takođe utiče na raspoloženje, ali i san.

Podeli da i drugi pročitaju:

(Fotografija: pixabay.com, Izvor: savetnik.net)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.