Trebaće ti za ceo život: Postani PISMEN za 5 MINUTA

Čak i ako ste od onih kojim pravopis ide od ruke, sigurni smo da često imate nedoumice u vezi sa tim kako se neka reč piše.

S druge strane, među nama je mnogo ljudi koji pri pisanju prave katastrofalne greške, te su i sami svesni da im je to velika mana.

Naš pravopis, ruku na srce, nije jednostavan ako nemate osnovno znanje. Međutim, postoji niz izraza koje svakodnevno koristimo. Ako ih savladamo, za šta ne treba mnogo vremena, sve će biti neuporedivo lakše.

Zato smo odlučili da za vas izdvojimo najčešće pravopisne greške na našim prostorima. Ako ste “spavali” na školskim časovima, portal savetnik.net vam donosi pravila koje lako možete da naučite:

1. Negacija uz glagole piše se odvojeno – “ne znam”, “ne želim”, “ne mogu”. Izuzetak su negacije “nisam”, “neću”, “nemoj” i “nemam”.

2. Rečica “li” se obavezno odvaja – “da li”, “je li”. Lakše ćete zapamtiti ukoliko vam kažemo da kada napišete “jeli” – onda ste zapravo naveli – da ste se nahranili.

3. Negacija se uz glagole piše odvojeno, ali uz imenice obavezno “ide” sastavljeno – “nesreća” ili recimo “nezadovoljstvo”.

4. Sinonim reči “nedostajati” glasi “faliti”, a ne “hvaliti”, i ovo pravilo nema nikakve veze s time što je ispravno reći “hvala”, a ne kako često imamo prilike da čujemo – “fala”, što nije ispravno.

5. Pomoćni glagol “biti” najčešće se pogrešno koristi u prvom licu množine. Dakle, ne kaže se “Mi bi otišli tamo”, već “Mi bismo otišli tamo”.

6. Možda nekima na prvi pogled deluje nelogično, ali bilo bi dobro da se zapamti da se superlativi prideva “dobar”, “jak” i “slab” ne pišu “naj bolji”, “naj jači” i “naj slabiji”, već sastavljeno – “najbolji”, “najjači”, “najslabiji”.

7. Nominativ jednine reči “čitaoc”, “branioc”, “primaoc” glasi “čitalac”, “branilac”, “primalac”, kao što je i genitiv množine “čitalaca”, “branilaca”, “primalaca”, a ne “čitaoca”, “branioca”, “primaoca”.

8. Slovo “j” svakako je suvišno u perfektu glagola učiti, raditi, biti… Dakle, ma koliko nekima to bilo teško da prihvate, ne piše se: “učijo“, “radijo“, “bijo“, već: “učio”, “radio” i “bio”. Ovo slovo je suvišno i u reči “kaiš”, što se ne može reći za prisvojne zamenice, koje glase “moje” i “tvoje”, a ne “moe” i “tvoe”.

9. Kod nas ne postoji reč “sumlja”, kao što niko ne može ni da “sumlja”. Ispravni oblici su: “sumnja” i “sumnjati“.

10. Negde se putuje “autobusom”, a ne “sa autobusom”, kao što su i “paprike punjene sirom”, a ne “punjene sa sirom”.

11. Piše se “ja bih“, ali “on bi“, “ona bi“, “oni bi“. Dakle, samo kada govorite lično o sebi, onda koristite “bih” (kupio bih, nosio bih).

Podeli da i drugi nauče:

(Savetnik.net, Foto: Pixabay.com)

About Post Author

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.